Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ogórki Piri Piri z miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Każdy się zajada, więc dzielę się przepisem. Ich smak zawdzięczamy jednemu tajnemu składnikowi. Ogórki z Piri Piri są wyraziste, pikantne i proste do przygotowania. Ogórki z Piri Piri dodaję na zakąskę jako dodatek do mięsa lub na kanapki.

Ogórki Piri Piri z miodem

Składniki:

Ogórki Piri Piri z miodem

 

  • Składniki:
  • 4 kg ogórków
  • 6 suszonych owoców Piri Piri
  • 4 łyżek soli
  • 2 główek czosnku
  • 4 łyżek oleju
  • Składniki na zalewę:
  • 4 szk. wody
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 6 łyżek miodu

Sposób przygotowania:

Ogórki Piri Piri z miodem

I

Ogórki Piri Piri z miodem
Przygotowanie ogórków, czosnku papryczek Piri Piri. Ogórki myjemy, kroimy, czosnek obiaramy drobno kroimy, papryczki drobno kroimy.

1. Ogórki myję, osuszam, odcinam tzw. dupki i kroję wzdłuż na cztery części, tworząc trójkąty.
2. Ogórki przekładam do miski, wsypuję sól , odstawiam na 2 godzinki po tym czasie odlewam wodę z ogórków.
3. Czosnek obieram, drobno kroję, owoce suszone Piri Piri również drobno kroję.
4. Czosnek, Piri Piri oraz olej dodaję do ogórków , wszystko dokładnie mieszam.

II

Ogórki Piri Piri z miodem
Przygotowanie zalewy, ogórki układamy w słoikach, zalewanie zalewą, zakręcanie słoików i pasteryzowanie.

5. Przygotowuję zalewę z miodu, wody, octu, gotuję i studzę.
6. Układam ogórki w słoikach, zalewam zalewą, zakręcam mocno słoiki dekielkami.
7. Słoiki pasteryzuję 15 minut w rozgrzanym piekarniku 180 °C.
8. Słoiki wyjmuję dopiero, aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracam słoiki do góry dnem i studzę. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.

III

9. Gotowe,
10. smacznego.