Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Domowa wędlina ze słoika ,,słoikówka''

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna domowa wędlina ze słoika, tak zwana słoikówka, pół godziny przygotowywania plus gotowanie i oczekiwanie aż zastygnie. Przygotowana z łopatki i boczku. Mięciutka, ma trochę tłuszczu i galaretki. Można kroić w plasterki i smarować na chlebie.

Domowa wędlina ze słoika ,,słoikówka''

Składniki:

Domowa wędlina ze słoika ,,słoikówka''

Składniki:

Sposób przygotowania:

Domowa wędlina ze słoika ,,słoikówka''
1. Łopatkę oczyszczamy, razem z boczkiem płuczemy i osuszamy, kroimy na małe kawałki i mielimy w maszynce, przekładamy do miski. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa razem z zielem i liściem, mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Masę mięsną wyrabiamy przez kilka minut.

2. Następnie przekładamy do wcześniej umytych, wyparzonych i dobrze osuszonych słoików. Podczas nakładania ubijamy, żeby nie było pustych przestrzenie. Słoiki zakręcamy. Układamy je w garnku, nalewamy wody i zagotowujemy. Następnie na bardzo małym ogniu gotujemy około 3 godzin, w razie potrzeby dolewamy wody. Ugotowane słoiki studzimy.

3. Zimne słoiki przekładamy do lodówki, gdy zastygną są gotowe do podania. Smacznego życzę.

Moje rady:

Z tej receptury wychodzi 6 słoików o pojemności 250-300 ml.

Gotujemy na małym ogniu, słoiki mają tylko ,,pyrkać''.

W razie potrzeby dolewamy wody do garnka, ale pamiętajmy, żeby nie lać zimnej gdyż słoiki mogą pęknąć. Najlepiej dolewać ciepłej.

Podczas krojenia usuwamy z wędliny liść laurowy i ziele angielskie.