Sposób przygotowania:
Domowa wędlina ze słoika ,,słoikówka''
1. Łopatkę oczyszczamy, razem z boczkiem płuczemy i osuszamy, kroimy na małe kawałki i mielimy w maszynce, przekładamy do miski. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa razem z zielem i liściem, mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Masę mięsną wyrabiamy przez kilka minut.
2. Następnie przekładamy do wcześniej umytych, wyparzonych i dobrze osuszonych słoików. Podczas nakładania ubijamy, żeby nie było pustych przestrzenie. Słoiki zakręcamy. Układamy je w garnku, nalewamy wody i zagotowujemy. Następnie na bardzo małym ogniu gotujemy około 3 godzin, w razie potrzeby dolewamy wody. Ugotowane słoiki studzimy.
3. Zimne słoiki przekładamy do lodówki, gdy zastygną są gotowe do podania. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 6 słoików o pojemności 250-300 ml.
Gotujemy na małym ogniu, słoiki mają tylko ,,pyrkać''.
W razie potrzeby dolewamy wody do garnka, ale pamiętajmy, żeby nie lać zimnej gdyż słoiki mogą pęknąć. Najlepiej dolewać ciepłej.
Podczas krojenia usuwamy z wędliny liść laurowy i ziele angielskie.
2. Następnie przekładamy do wcześniej umytych, wyparzonych i dobrze osuszonych słoików. Podczas nakładania ubijamy, żeby nie było pustych przestrzenie. Słoiki zakręcamy. Układamy je w garnku, nalewamy wody i zagotowujemy. Następnie na bardzo małym ogniu gotujemy około 3 godzin, w razie potrzeby dolewamy wody. Ugotowane słoiki studzimy.
3. Zimne słoiki przekładamy do lodówki, gdy zastygną są gotowe do podania. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 6 słoików o pojemności 250-300 ml.
Gotujemy na małym ogniu, słoiki mają tylko ,,pyrkać''.
W razie potrzeby dolewamy wody do garnka, ale pamiętajmy, żeby nie lać zimnej gdyż słoiki mogą pęknąć. Najlepiej dolewać ciepłej.
Podczas krojenia usuwamy z wędliny liść laurowy i ziele angielskie.
Babeczka35
Bardzo polecam, ja często robię :)
biedroneczki
Babeczka35
Bardzo polecam, warto zrobić :)
lukrowanepierniczki