Sposób przygotowania:
Sałata z fasolką szparagową w pomidorachPrzygotowanie fasolki szparagowej:
Fasolkę bez włókien myjemy,osuszamy. Kroimy strąka na pół lub na mniejsze kawałki.
Gotujemy ok. 10 min we wrzącej lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy na sicie.
Przygotowanie warzyw:
Pomidory myjemy, przelewamy wrzącą wodą ,ściągamy skórkę. Kroimy w dużą kostkę.
Cebulę i marchew obieramy. Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki a cebulę kroimy w piórka.
Paprykę myjemy ,usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paseczki.
Duszenie warzyw:
W rondelku rozgrzewamy połowę oleju. Wsypuję najpierw pokrojoną cebulę, chwilę ją podduszamy aż zmięknie mieszając. Dodajemy przygotowaną paprykę i marchew, wlewamy pozostały olej .Mieszając od czasu do czasu dusimy warzywa pod przykryciem ok 15 -20 min. Dodajemy pokrojone pomidory, sól, cukier, pieprz i papryki w proszku. Dusimy pod przykryciem mieszając ok. 15 minut . Na koniec wsypujemy ugotowaną fasolkę szparagową, ocet i mieszając dusimy jeszcze pod przykryciem kilka minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Etap końcowy:
Gotową gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy zakrętkami słoiki. Pasteryzujemy w gorącej wodzie przez ok 25 min.