Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Sałata z fasolką szparagową w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W tym roku mam urodzaj fasolki szparagowej. Postanowiłam przetworzyć ją w przepysznej sałatce do słoików na zimę. Można ją podawać na ciepło i zimno. Z dodatkiem kiełbasy,mięsa.

Sałata z fasolką szparagową w pomidorach

Składniki:

Sałata z fasolką szparagową w pomidorach

warzywa na sałatkę:

dodatkowo:

  • 1/2 szkl oleju
  • 50 ml octu 10 %
  • 1kopiata łyżka cukru
  • 1 łyżka soli do przetworów
  • 1łyzeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1łyzeczka mielonej papryki
  • 1//4 łyżeczki chili w proszku

Sposób przygotowania:

Sałata z fasolką szparagową w pomidorach

Przygotowanie fasolki szparagowej:

Sałata z fasolką szparagową w pomidorach
Fasolkę po ugotowaniu odcedzamy na sicie

Fasolkę bez włókien myjemy,osuszamy. Kroimy strąka na pół lub na mniejsze kawałki.
Gotujemy ok. 10 min we wrzącej lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy na sicie.

Przygotowanie warzyw:

Sałata z fasolką szparagową w pomidorach
Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki a paprykę kroimy w paseczki

Pomidory myjemy, przelewamy wrzącą wodą ,ściągamy skórkę. Kroimy w dużą kostkę.
Cebulę i marchew obieramy. Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki a cebulę kroimy w piórka.
Paprykę myjemy ,usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paseczki.

Duszenie warzyw:

Sałata z fasolką szparagową w pomidorach
Wszystkie warzywa dusimy razem do miękkości

W rondelku rozgrzewamy połowę oleju. Wsypuję najpierw pokrojoną cebulę, chwilę ją podduszamy aż zmięknie mieszając. Dodajemy przygotowaną paprykę i marchew, wlewamy pozostały olej .Mieszając od czasu do czasu dusimy warzywa pod przykryciem ok 15 -20 min. Dodajemy pokrojone pomidory, sól, cukier, pieprz i papryki w proszku. Dusimy pod przykryciem mieszając ok. 15 minut . Na koniec wsypujemy ugotowaną fasolkę szparagową, ocet i mieszając dusimy jeszcze pod przykryciem kilka minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Etap końcowy:

Gotową gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy zakrętkami słoiki. Pasteryzujemy w gorącej wodzie przez ok 25 min.