WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Ogórki korniszony z miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjne ogórki korniszony, takie jak robiła moja mama i babcia. Słodko - kwaśne, z odrobiną miodu i chrzanu.

Ogórki korniszony z miodem

Składniki:

Ogórki korniszony z miodem

 

Sposób przygotowania:

Ogórki korniszony z miodem

Przygotowanie ogórków

Ogórki korniszony z miodem
Ogórki układamy w słoikach dość ciasno i do każdego dajemy dodatki.

Do słoików przekładamy małe, umyte ogórki. Do każdego słoika wkładamy plasterek marchwi, chrzanu, ząbek czosnku, kawałek listka laurowego, trzy ziarenka ziela angielskiego i szczyptę gorczycy oraz kilka gałązek kopru.

Zalewa i pasteryzacja

Ogórki korniszony z miodem
Gorącą zalewą octową zalewamy ogórki w słoikach.

Z wody, octu, miodu i soli zagotowujemy zalewę. Zalewamy ogórki w każdym słoiku i dokładnie zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy, aż ogórki lekko zmienią kolor.


Tagi:

ogórki