Sposób przygotowania:
Najlepsza sałatka z cukiniiPrzygotowanie cukinii:
Cukinie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Jeśli ma w środku duże pestki to usuwamy miąższ z pestkami. Najodpowiedniejsze do tej sałatki będą cukinie nie wiele większe od ogórka szklarniowego. Cukinie ścieramy na szatkownicy w plasterki lub półplasterki.
Przygotowanie warzyw:
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka a czosnek drobno siekamy.
Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w paseczki. Zioła płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Usuwamy łodygi a natkę pietruszki i listki bazylii drobno siekamy. Wszystkie rozdrobnione składniki przekładamy do dużego rondla lub miski.
Etap końcowy:
Do rozdrobnionych warzyw dodajemy cukier, sól, ocet jabłkowy oraz oliwę z oliwek. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na ok 2-3 godziny aż warzywa puszą sok.
Po tym czasie sałatkę nakładamy do uprzednio wyparzonych słoików. Na wierzch do każdego słoiczka dodajemy po łyżce oliwy z oliwek. Zakręcamy. Pasteryzujemy wkładając do garnka z zimna wodą. Od momentu zagotowania się wody pasteryzujemy na małym ogniu przez ok 15 min
Po wyciągnięciu z wody odstawiamy na ręcznik do góry dnem. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.