Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Najlepsza sałatka z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najsmaczniejsza sałatka z cukinii jaką do tej pory przygotowałam. Jest delikatna w smaku a do tego ma bardzo ładną barwę.

Najlepsza sałatka z cukinii

Składniki:

Najlepsza sałatka z cukinii

warzywa na sałatkę:

  • 2,5 kg młodej cukinii z miękką skórką
  • 2 duże cebule
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża żółta papryka
  • 1 średnia główka czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek bazylii

dodatkowo:

  • 2 łyżki soli do przetworów
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl octu jabłkowego 6%
  • 1/3 szkl oliwy z oliwek
  • do każdego słoiczka po 1 łyżce oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Najlepsza sałatka z cukinii

Przygotowanie cukinii:

Najlepsza sałatka z cukinii
Cukinie bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą

Cukinie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Jeśli ma w środku duże pestki to usuwamy miąższ z pestkami. Najodpowiedniejsze do tej sałatki będą cukinie nie wiele większe od ogórka szklarniowego. Cukinie ścieramy na szatkownicy w plasterki lub półplasterki.

Przygotowanie warzyw:

Najlepsza sałatka z cukinii
Wszystkie rozdrobnione składniki przekładamy do garnka

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka a czosnek drobno siekamy.
Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w paseczki. Zioła płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Usuwamy łodygi a natkę pietruszki i listki bazylii drobno siekamy. Wszystkie rozdrobnione składniki przekładamy do dużego rondla lub miski.

Etap końcowy:

Najlepsza sałatka z cukinii
Wszystkie składniki sałatki bardzo dokładnie mieszamy razem

Do rozdrobnionych warzyw dodajemy cukier, sól, ocet jabłkowy oraz oliwę z oliwek. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na ok 2-3 godziny aż warzywa puszą sok.

Po tym czasie sałatkę nakładamy do uprzednio wyparzonych słoików. Na wierzch do każdego słoiczka dodajemy po łyżce oliwy z oliwek. Zakręcamy. Pasteryzujemy wkładając do garnka z zimna wodą. Od momentu zagotowania się wody pasteryzujemy na małym ogniu przez ok 15 min
Po wyciągnięciu z wody odstawiamy na ręcznik do góry dnem. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.