Sposób przygotowania:
Pikantna sałatka z fasolki szparagowej do słoikówETAP 1:
Fasolkę opłukać, odciąć końcówki i ugotować z solą i cukrem do miękkości. Musi być sprężysta. Odcedzić. Do drugiego garnka wlać olej. Dodać pokrojone w piórka cebule, starte na grubych oczkach marchewki i drobno pokrojone papryczki. Dodać listki i ziele angielskie. Wymieszać i dusić ok. 10-15 minut. Dodać cukier, sól, ocet, przeciery pomidorowe i papryki w proszku. Wymieszać. Dolać wodę. Dusić do miękkości.
Sos z warzywami przełożyć do fasolki i wymieszać. Nałożyć do słoików. Zakręcić. Słoiki z sałatką pasteryzować 10 minut w garnku. Odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
Następnie przenieść w chłodne miejsce.