Sposób przygotowania:
Ogórki szklarniowe w zalewie pomidorowej
Ogórki dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić wzdłuż, w tzw. słupki. Wymieszać z drobno posiekaną cebulą.
Przecier przełożyć do dużego garnka. Wsypać cukier, wlać ocet i olej. Przyprawić solą. Zalać przygotowaną zalewą ogórki z cebulą. Wymieszać, przykryć garnek przykrywką i odłożyć na ok. 1 i pół godziny.
Przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować ok.20min.
Z podanych składników (na ok. 4 kg ogórków) wychodzi ok. 5 dużych (takich jak na zdjęciu) słoików.
Przecier przełożyć do dużego garnka. Wsypać cukier, wlać ocet i olej. Przyprawić solą. Zalać przygotowaną zalewą ogórki z cebulą. Wymieszać, przykryć garnek przykrywką i odłożyć na ok. 1 i pół godziny.
Przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować ok.20min.
Z podanych składników (na ok. 4 kg ogórków) wychodzi ok. 5 dużych (takich jak na zdjęciu) słoików.