janina2902

janina2902

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Ogórki szklarniowe w zalewie pomidorowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 300
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łatwy przepis na ogórki szklarniowe, tzw. długie, czyli te które kupujemy w sklepie na mizerię. Są na prawdę pyszne.

Ogórki szklarniowe w zalewie pomidorowej

Składniki:

Ogórki szklarniowe w zalewie pomidorowej

Zalewa:

  • Duży słoik koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. octu
  • 1 szkl.cukru
  • sól

Ponadto:

  • 4 kg ogórków szklarniowych (tzw. długich)
  • 2 cebule

Sposób przygotowania:

Ogórki szklarniowe w zalewie pomidorowej
Ogórki dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić wzdłuż, w tzw. słupki. Wymieszać z drobno posiekaną cebulą.

Przecier przełożyć do dużego garnka. Wsypać cukier, wlać ocet i olej. Przyprawić solą. Zalać przygotowaną zalewą ogórki z cebulą. Wymieszać, przykryć garnek przykrywką i odłożyć na ok. 1 i pół godziny.

Przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować ok.20min.

Z podanych składników (na ok. 4 kg ogórków) wychodzi ok. 5 dużych (takich jak na zdjęciu) słoików.