Sposób przygotowania:
Zupa pieczarkowa z kaszą jaglaną
1. Warzywa i pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę, a pietruszkę i marchewkę w słupki. Następnie w garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy warzywa, chwilę przesmażamy cały czas mieszając, następnie wrzucamy pieczarki, przesmażamy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości wszystkich składników.
2. Serek mascarpone i śmietanę przekładamy do miseczki, wlewamy niewielką ilością zimnej wody i dokładnie mieszamy. Gdy składniki zupy będą miękkie do śmietany i serka wlewamy trochę wywaru, mieszamy i wlewamy do zupy, dodajemy natkę pietruszki, umyty i posiekany koperek, sól i pieprz do smaku. Zupę zagotowujemy.
3. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Można użyć kaszy w woreczku, gotową kaszę wysypujemy wtedy do miseczki.
4. Na talerze nakładamy porcje zupy i kaszy. Podajemy i smacznego.
2. Serek mascarpone i śmietanę przekładamy do miseczki, wlewamy niewielką ilością zimnej wody i dokładnie mieszamy. Gdy składniki zupy będą miękkie do śmietany i serka wlewamy trochę wywaru, mieszamy i wlewamy do zupy, dodajemy natkę pietruszki, umyty i posiekany koperek, sól i pieprz do smaku. Zupę zagotowujemy.
3. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Można użyć kaszy w woreczku, gotową kaszę wysypujemy wtedy do miseczki.
4. Na talerze nakładamy porcje zupy i kaszy. Podajemy i smacznego.