Sposób przygotowania:
Ogórki w zalewie gyros
Ogórki dokładnie umyć i osuszyć, ja robię nieobierane. Odkroić końcówki i pokroić w grubsze plastry.
Pokrojone ogórki przełożyć do dużej miski i zasypać 2 łyżkami soli kamiennej, dokładnie wymieszać i odstawić.
Przygotować pozostałe warzywa. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie plastry lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ja starłam na szatkownicy do kapusty. Wszystkie warzywa dodać do ogórków. Dokładnie wymieszać.
Następnie dodać cukier, ocet, olej i przyprawę gyros. Ja daję 3 szklanki cukru i 1 szklankę octu, jak wolimy bardziej octowe dajemy mniej cukru a więcej octu.
Ponownie wszystko dokładnie wymieszać aby cukier się rozpuścił. Odstawić na ok 6-8 godzin, w międzyczasie kilka razy przemieszać. Po tym czasie ogórki razem z płynem przełożyć do słoików.
Słoiczki zakręcić. Przełożyć do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Zalać wodą na wysokośc ok 3/4 słoika. Pasteryzować ok 10-15 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia. Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml.
Z tej ilości składników wyszło mi 7 słoiczków o pojemności 500 ml.
Pokrojone ogórki przełożyć do dużej miski i zasypać 2 łyżkami soli kamiennej, dokładnie wymieszać i odstawić.
Przygotować pozostałe warzywa. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie plastry lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ja starłam na szatkownicy do kapusty. Wszystkie warzywa dodać do ogórków. Dokładnie wymieszać.
Następnie dodać cukier, ocet, olej i przyprawę gyros. Ja daję 3 szklanki cukru i 1 szklankę octu, jak wolimy bardziej octowe dajemy mniej cukru a więcej octu.
Ponownie wszystko dokładnie wymieszać aby cukier się rozpuścił. Odstawić na ok 6-8 godzin, w międzyczasie kilka razy przemieszać. Po tym czasie ogórki razem z płynem przełożyć do słoików.
Słoiczki zakręcić. Przełożyć do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Zalać wodą na wysokośc ok 3/4 słoika. Pasteryzować ok 10-15 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia. Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml.
Z tej ilości składników wyszło mi 7 słoiczków o pojemności 500 ml.