Justyna Vicky S.

Justyna Vicky S.

Kucharz
[Przepisów: 14]

Ogórki w curry 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodko-kwaśno-pikantne ogóreczki. Idealne do obiadu, ale też na imprezkę jako zakąska.

Ogórki w curry 3

Składniki:

Ogórki w curry 3

 

  • 5 kg ogórków zielonych
  • 1/2 litra octu
  • 3 szklanki cukru (ew. 4 szklanki)
  • 2 łyżki soli soli
  • 3 łyżeczki curry
  • 2-3 łyżeczki pieprzu
  • 2-3- łyżeczki posiekanego zielonego koperku
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2-3 cebule, pokrojone w krążki lub półkrążki

 

 

Sposób przygotowania:

Ogórki w curry 3
Ogórki dobrze umyć pod bieżącą wodą. Wrzucić do miski i zalać zimną wodą. Moczyć 1-2h. Następnie ogórki obrać i pokroić na ćwiartki, a mniejsze na połówki. Obrane ogórki wrzucić do miski i dodać pozostałe składniki. Dobrze wymieszać i pozostawić na minimum 3-5h aby się przegryzły. Ja gdy nie mam zytnio czasu to szykuję te ogórki wieczorem i zostawam na całą noc. Mieszaninę ogórków i zalewy nakładać do słoików. Ja robię to tak, że najpierw nakładam do słoików ogórki i cebulę, a dopiero po włożeniu całej masy w słioki uzupełniam pozostałą w misce marynatą. Chodzi o to, by do każdego słoika trafiły także przyprawy (pieprze, curry i gorczyca), które mają tendencję do osiadania na dnie miski. Tak przygotowane słoiczki dobrze zakręcić i pasteryzować od momentu zagotowania 3-5min, max 10 min (jeśli duże słoiki).



UWAGA: Do zalewy NIE dodajemy wody. Ogórki same puszczą sok dzięki soli i innym przyprawom. Po takim nocnym leżakowaniu będzie dostatecznie dużo marynaty (soku)  by wypełnić nią słoiki do pełna.rki dobrze umyć pod bieżącą wodą. Wrzucić do miski i zalać zimną wodą. Moczyć 1-2h. Następnie og

Tagi:

ogórki