WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1960]

Ogórki w musztardzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ogórki konserwowe w zalewie musztardowej, w słoikach na zimę. Szybkie i łatwe do zrobienia. Idealne do kanapek i nie tylko.

Ogórki w musztardzie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ogórki w musztardzie

 

  • Ogórki gruntowe
  • Do każdego słoika:
  • 1 gałązka kopru z baldachem
  • 2 półplasterki cebuli
  • 1 łyżeczka soli kamiennej niejodowanej
  • Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 0,5 słoiczka musztardy chrzanowej
  • 5 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Ogórki w musztardzie

ETAP 1:

Słoiki i nakrętki wyparzyć i osuszyć.

Do każdego słoika na dno włożyć gałązkę kopru z baldachem czyli kwiatem, 2 półplasterki cebuli. Wsypać po łyżeczce soli.

Ogórki umyć i poupychac w słoiki.

W garnku zagotować wodę z octem, cukrem i musztardą.

Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach i mocno zakręcić. Słoiki pasteryzowac 5 minut po czym odstawić do góry dnem i wystudzić w tej pozycji. Przekręcić i odstawić w chłodne miejsce.

Ogórki w musztardzie
Słoiki z ogórkami pasteryzujemy 5 minut w dużym garnku
Ogórki w musztardzie
Słoiki z ogórkami zalane zalewą musztardowa i zakręcone
Ogórki w musztardzie
Zalewa z octu, wody, cukru i musztardy zagotowana w garnku
Ogórki w musztardzie
Ogórki poukładane ciasno w słoikach z przyprawami
Ogórki w musztardzie
Na dnie słoików układamy koper, cebulę i sól