jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 433]

Ogórki w musztardzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 200
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przetwory do słoików z ogórków powinna mieć każda gospodyni domowa. Ja ogórki przetwarzam na zimę na różne sposoby, jeden z nich są ogórki w musztardzie.

Ogórki w musztardzie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ogórki w musztardzie

 

  • ogórki 3 kg
  • woda 6 szklanek
  • ocet 1 szklanka
  • cukier 1 szklanka
  • czosnek
  • koperek świeży

Sposób przygotowania:

Ogórki w musztardzie
Ogórki obrać ze skórki, umyć dokładnie i pokroić w ósemki. Wybieramy małe lub średnie raczej ogórki w których są małe pestki.

Przygotowujemy zalewę :zagotować wodę z cukrem i solą. Po zagotowaniu dodać ocet i musztardę, dokładnie wymieszać i zalewać gorącą zalewą ogórki ułożone pionowo ściśle w słoiczkach.

Do każdego słoiczka włożyć wcześniej ząbek czosnku i koper świeży. Pasteryzować 10 minut i wynieść do piwnicy.
Ogórki w musztardzie
Ogórki pokrojone zalewać gorącą zalewą i zakręcać .