zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2415]

Ogórki w musztardzie i tabasco

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ogórki z musztardą chyba każdy zna. Ja wzbogaciłam je o nutkę ostrości czyli dodałam tabasco. Idealne będą na zimę.

Ogórki w musztardzie i tabasco Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ogórki w musztardzie i tabasco

 

  • ok. 3 kg większych ogórków
  • 1,5 l wody
  • 1 szk cukru
  • 1 szk octu
  • sól do smaku
  • 2 łyżki musztardy stołowej ( lub sarepskiej )
  • 2,5 łyżki tabasco

Sposób przygotowania:

Ogórki w musztardzie i tabasco
Umyte ogórki obrać ze skóry. Potem pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki ogórków jeszcze przekroić wzdłuż na pół.

Ogórkami napełnić słoiki.

Składniki zalewy umieścić w garnku, zagotować i jeszcze gorącą zalać ogórki. Zakręcić słoiki i pasteryzować 10 minut od zagotowania wody w garnku.

Wystudzone słoiki z ogórkami przechowywać w chłodnym miejscu.
Ogórki w musztardzie i tabasco
przygotować ogórki i napełnić nimi słoiki
Ogórki w musztardzie i tabasco
zagotować zalewę i zalać nią ogórki w słoikach