Sposób przygotowania:
Syrop z kwiatów czarnego bzu z płatkami różyPrzygotowanie kwiatów:
Kwiaty czarnego bzu i róży zbieramy w słoneczny dzień.
Wykładamy na biały papier i pozostawiamy na 1-2 godziny aby wyszły z nich wszelkie" żyjątka".
Do naczynia za pomocą nożyczek obcinamy kwiaty bzu czarnego. Z kwiatów róży obrywamy same płatki dodajemy do naczynia. Całość zalewamy 1/2 l wrzącej wody. Studzimy. Pozostawiamy na 1-2 dni w chłodne miejsce pod przykryciem najlepiej do lodówki.
Etap końcowy:
Kwiaty wyciągamy z lodówki. Do naczynia wyciskamy przez gazę powstały płyn.
W osobnym garnku gotujemy 1 szkl. wody z dodatkiem cukru i soku z cytryn.
Do gotującego się syropu wlewamy zlany płyn z kwiatów. Całość gotujemy 2-3 min.
Gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków lub buteleczek. Zakręcamy.
Tak powstały syrop można pasteryzować kilkanaście minut. Wykorzystywać w zimie jako zdrowy i pyszny dodatek do gorącej herbatki.
biedroneczki
robaczek
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2