Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 527]

Syrop z kwiatów czarnego bzu z płatkami róży

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon na kwiaty czarnego bzu w pełni. Postanowiłam w tym roku wykorzystać te zdrowe kwiaty i przygotować syrop z czarnego bzu ale inny niż dotychczas. Dodałam do niego płatki róży pomarszczonej. Wyszedł naprawdę smaczny o pięknej różowej barwie.

Syrop z kwiatów czarnego bzu z płatkami róży

Składniki:

Syrop z kwiatów czarnego bzu z płatkami róży

 

  • ok. 40 baldachów z kwiatami czarnego bzu
  • ok. 10 rozwiniętych kwiatów róży pomarszczonej
  • 1/2 l wody
  • dodatkowo:
  • sok wyciśnięty z 2-3 cytryn
  • 50 dag cukru
  • 1 szkl. wody

Sposób przygotowania:

Syrop z kwiatów czarnego bzu z płatkami róży

Przygotowanie kwiatów:

Syrop z kwiatów czarnego bzu z płatkami róży
Do naczynia wkładamy obcięte kwiaty czarnego bzu i płatki róży

Kwiaty czarnego bzu i róży zbieramy w słoneczny dzień.
Wykładamy na biały papier i pozostawiamy na 1-2 godziny aby wyszły z nich wszelkie" żyjątka".

Do naczynia za pomocą nożyczek obcinamy kwiaty bzu czarnego. Z kwiatów róży obrywamy same płatki dodajemy do naczynia. Całość zalewamy 1/2 l wrzącej wody. Studzimy. Pozostawiamy na 1-2 dni w chłodne miejsce pod przykryciem najlepiej do lodówki.

Etap końcowy:

Syrop z kwiatów czarnego bzu z płatkami róży
Kwiaty zalewamy wrzącą wodą i następnie studzimy.

Kwiaty wyciągamy z lodówki. Do naczynia wyciskamy przez gazę powstały płyn.

W osobnym garnku gotujemy 1 szkl. wody z dodatkiem cukru i soku z cytryn.

Do gotującego się syropu wlewamy zlany płyn z kwiatów. Całość gotujemy 2-3 min.

Gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków lub buteleczek. Zakręcamy.

Tak powstały syrop można pasteryzować kilkanaście minut. Wykorzystywać w zimie jako zdrowy i pyszny dodatek do gorącej herbatki.