ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 590]

Słoikowe mięso do pieczywa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowe, pyszne mięso słoikowe jest idealne do pieczywa, wiemy, co mamy w słoiku i co jemy, nasze ulubione słoiki.

Słoikowe mięso do pieczywa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Słoikowe mięso do pieczywa

 

Sposób przygotowania:

Słoikowe mięso do pieczywa

ETAP 1:

Słoikowe mięso do pieczywa
Łopatkę pokroić w cienkie kawałki kostki.

Łopatkę wieprzową opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kawałeczki, wsypać do miski.

ETAP 2:

Słoikowe mięso do pieczywa
Przyprawy można skomponować jakie się lubi.

Do mięsa wsypać sól peklową, w moździerzu utłuc pieprz kolorowy z kolendrą, wsypać do mięsa, dodać paprykę, pieprz ziołowy, czosnek.

ETAP 3:

Słoikowe mięso do pieczywa
Masę mięsną trzeba bardzo dobrze ręką wyrobić z 10 minut.

Do mięsa dodać zmieloną słoninę, żelatynę, cukier, wlać wodę i bardzo dobrze ręką wyrabiać z 10 minut, masa musi być szklisto-kleista, schować do lodówki na całą noc.

ETAP 4:

Słoikowe mięso do pieczywa

4 słoiki 0,75 litra wyparzyć, do każdego słoika na dno wsypać ziele angielskie i liście laurowe.

ETAP 5:

Słoikowe mięso do pieczywa

Do każdego słoika do pełna porcjami nakładać mięso, ubijać łyżeczką, aby masa nie była za luźna w słoiku.

ETAP 6:

Słoikowe mięso do pieczywa

Do dużego wysokiego garnka włożyć ściereczkę kuchenną, włożyć mocno zakręcone słoiki, wodę wlać do zakrycia słoików, przykryć garnek pokrywką i po zagotowaniu wody gotować z 90 minut na średnim ogniu pod przykryciem, w garnku słoiki wystudzić.

ETAP 7:

Słoikowe mięso do pieczywa

Jest i trochę smalczyku i sporo galaretki w każdym słoiku, w lodówce do 3 tygodni mogą stać po 1 pasteryzacji, ale i tak szybciej są zjedzone.