Sposób przygotowania:
Słoikowe mięso do pieczywaETAP 1:
Łopatkę wieprzową opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kawałeczki, wsypać do miski.
ETAP 2:
Do mięsa wsypać sól peklową, w moździerzu utłuc pieprz kolorowy z kolendrą, wsypać do mięsa, dodać paprykę, pieprz ziołowy, czosnek.
ETAP 3:
Do mięsa dodać zmieloną słoninę, żelatynę, cukier, wlać wodę i bardzo dobrze ręką wyrabiać z 10 minut, masa musi być szklisto-kleista, schować do lodówki na całą noc.
ETAP 4:
4 słoiki 0,75 litra wyparzyć, do każdego słoika na dno wsypać ziele angielskie i liście laurowe.
ETAP 5:
Do każdego słoika do pełna porcjami nakładać mięso, ubijać łyżeczką, aby masa nie była za luźna w słoiku.
ETAP 6:
Do dużego wysokiego garnka włożyć ściereczkę kuchenną, włożyć mocno zakręcone słoiki, wodę wlać do zakrycia słoików, przykryć garnek pokrywką i po zagotowaniu wody gotować z 90 minut na średnim ogniu pod przykryciem, w garnku słoiki wystudzić.
ETAP 7:
Jest i trochę smalczyku i sporo galaretki w każdym słoiku, w lodówce do 3 tygodni mogą stać po 1 pasteryzacji, ale i tak szybciej są zjedzone.
lukrowanepierniczki