Ogórki w musztardzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne ogórki, uwielbiam je do niedzielnego, zimowego obiadu. Pomimo że są z zalewą musztardową, wcale nie są ostre. Wręcz przeciwnie- są łagodne. Polecam wszystkim przygotowanie choć kilku słoików na zimę. Na pewno Wam posmakuje! :-)

Ogórki w musztardzie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ogórki w musztardzie

 

Zalewa

  • 1 l wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 5 łyżeczek musztardy sarepskiej

Do każdego słoika

Sposób przygotowania:

Ogórki w musztardzie

ETAP 1:

Ogórki włożyć na 10 minut do zimnej wody. Następnie wypłukać pod bieżącą wodą, obrać, pokroić wzdłuż na cztery części. Ułożyć ciasno, pionowo- w słoikach. Do tego wrzucić 2 ziarna ziela i liść laurowy.

Przygotować zalewę: Zagotować jej składniki. Gorącą zalać ogórki w słoikach. Mocno zakręcić i pasteryzować 10 minut.

Ogórki w musztardzie
Zalewa musztardowa: Z octu,cukru,wody, soli i musztardy gotujemy zalewę.
Ogórki w musztardzie
Ogórki pokrojone w słupki należy ciasno ułożyć w słoikach, pionowo