Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Dżem "Czeko-śliwka"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny dżemik będący modyfikacją kremu nazywanego czasem śliwkową nutellą. Świetnie sprawdzi się na kanapkach, jako dodatek do ciast czy deserów, ale doskonale też smakuje wyjadany łyżeczką ze słoika.

Dżem "Czeko-śliwka" Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dżem "Czeko-śliwka"

 

  • 3 kg śliwek (waga przed wypestkowaniem)
  • 3/4 kg cukru
  • 100 g kakao
  • 100 g czekolady 70% kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 spore szczypty chili

Sposób przygotowania:

Dżem "Czeko-śliwka"

ETAP 1:

Dżem "Czeko-śliwka"
Wypestkowane śliwki przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem

Śliwki myjemy, przekrajamy na połówki, usuwamy pestki. Śliwki przekładamy do garnka o grubym dnie, zasypujemy cukrem.

ETAP 2:

Dżem "Czeko-śliwka"
Po ok. 40 minutach śliwki rozdrabniamy blenderem

Smażymy przez 40 minut, co jakiś czas mieszając. Po 40 minutach śliwki blendujemy. Rozdrobnioną masę śliwkową gotujemy przez 30 minut, także co jakiś czas mieszając.

ETAP 3:

Dżem "Czeko-śliwka"
Czekoladę - polecam dać gorzką - łamiemy na kawałki

Czekoladę łamiemy w kostki.

ETAP 4:

Dżem "Czeko-śliwka"
Masę śliwkową łączymy z czekoladą, kakao, chili i cynamonem

Do śliwek dodajemy czekoladę, kakao, chili i cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu przez 5-10 minut, cały czas mieszając.

ETAP 5:

Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy.