misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Ogórki w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W tym roku ogórki obrodziły jak nigdy. Było ich tak dużo, że można było przebierać w przepisach na ich przetworzenie. Ten przepis to czysta improwizacja. Zrobione na zamówienie mojej najmłodszej pociechy, która uwielbia i ogórki i chili.

Ogórki w zalewie octowej Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Ogórki w zalewie octowej

 

Sposób przygotowania:

Ogórki w zalewie octowej
Do garnka dajemy ocet, wodę, sól oraz cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia. Następnie studzimy.

Ogórki gruntowe (najlepiej małe) dokładnie myjemy. Odcinamy końcówki.

Do każdego słoika dajemy po małym liściu laurowym, kawałku świeżej papryczki chili, kilka plasterków czosnku, kilka kulek czarnego pieprzu oraz trochę gorczycy.

Do słoików z dodatkami wkładamy ogórki (nie mogą "gonić" po słoiku). Całość zalewamy przestudzoną zalewą. Dokładnie zakręcamy.

Pasteryzujemy 7-10 minut od zagotowania się wody. Studzimy odwrócone do góry dnem.

Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Ogórki w zalewie octowej
Ogórki gruntowe dokładnie myjemy i odcinamy końcówki
Ogórki w zalewie octowej
Do czystych słoiczków dodajemy przyprawy oraz czosnek i chilli
Ogórki w zalewie octowej
Do słoiczków z dodatkami wkładamy ogórki
Ogórki w zalewie octowej
Do słoików z ogórkami wlewamy przestudzoną zalewę
Ogórki w zalewie octowej
Pasteryzujemy 7-10 minut
Ogórki w zalewie octowej
Studzimy odwrócone do góry dnem
Ogórki w zalewie octowej
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu
Ogórki w zalewie octowej
Ogórki w zalewie octowej z dodatkiem chilli