Sposób przygotowania:
Ogórki w zalewie octowej
Do garnka dajemy ocet, wodę, sól oraz cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia. Następnie studzimy.
Ogórki gruntowe (najlepiej małe) dokładnie myjemy. Odcinamy końcówki.
Do każdego słoika dajemy po małym liściu laurowym, kawałku świeżej papryczki chili, kilka plasterków czosnku, kilka kulek czarnego pieprzu oraz trochę gorczycy.
Do słoików z dodatkami wkładamy ogórki (nie mogą "gonić" po słoiku). Całość zalewamy przestudzoną zalewą. Dokładnie zakręcamy.
Pasteryzujemy 7-10 minut od zagotowania się wody. Studzimy odwrócone do góry dnem.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Ogórki gruntowe (najlepiej małe) dokładnie myjemy. Odcinamy końcówki.
Do każdego słoika dajemy po małym liściu laurowym, kawałku świeżej papryczki chili, kilka plasterków czosnku, kilka kulek czarnego pieprzu oraz trochę gorczycy.
Do słoików z dodatkami wkładamy ogórki (nie mogą "gonić" po słoiku). Całość zalewamy przestudzoną zalewą. Dokładnie zakręcamy.
Pasteryzujemy 7-10 minut od zagotowania się wody. Studzimy odwrócone do góry dnem.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.