Sposób przygotowania:
Ogórki w zalewie musztardowo-octowej
Szykujemy zalewę: wszystkie składniki oprócz ogórków wrzucamy do garnka. Od momentu wrzenia, gotujemy 3-4 minuty. W tym czasie ogórki obieramy i kroimy na plasterki ok.0,5 cm grubości i wrzucamy do słoików, zapełniając mniej więcej 3/4 słoika. Gdy zalewa będzie gotowa, czekamy, aż lekko przestygnie. Wlewamy zalewę do słoików. Mocno i dokładnie zakręcamy, upewniamy się, że nic nam nie przecieka. Do dużego garnka wkładamy ścierkę i wkładamy słoiki (tak, żeby się nie stykały bo mogą się rozbić), zalewamy wodą do połowy wysokości słoików. Gotujemy pod przykryciem. Gdy woda zacznie wrzeć czekamy 3-4 minuty. Wyłączamy gaz i czekamy, aż wszystko ostygnie. Później wyciągamy i ... otwieramy dopiero w zimie :)