SUPERPRZEPIS

Ogórki w zalewie musztardowo-octowej

  • Kajoza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ogórki w zalewie musztardowo-octowej Więcej zdjęć (5)

Pyszne przetwory, które robimy teraz, a radość czerpiemy zimą :) mmmm pycha !

Składniki:

Ogórki w zalewie musztardowo-octowej

 

  • Ogórki gruntowe
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu (10%)
  • 5 łyżek musztardy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 cebula (większa)
  • 1 marchewka (większa)
  • Liście laurowe, ziele angielskie, kulki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Ogórki w zalewie musztardowo-octowej
Szykujemy zalewę: wszystkie składniki oprócz ogórków wrzucamy do garnka. Od momentu wrzenia, gotujemy 3-4 minuty. W tym czasie ogórki obieramy i kroimy na plasterki ok.0,5 cm grubości i wrzucamy do słoików, zapełniając mniej więcej 3/4 słoika. Gdy zalewa będzie gotowa, czekamy, aż lekko przestygnie. Wlewamy zalewę do słoików. Mocno i dokładnie zakręcamy, upewniamy się, że nic nam nie przecieka. Do dużego garnka wkładamy ścierkę i wkładamy słoiki (tak, żeby się nie stykały bo mogą się rozbić), zalewamy wodą do połowy wysokości słoików. Gotujemy pod przykryciem. Gdy woda zacznie wrzeć czekamy 3-4 minuty. Wyłączamy gaz i czekamy, aż wszystko ostygnie. Później wyciągamy i ... otwieramy dopiero w zimie :)
Ogórki w zalewie musztardowo-octowej
Obrane gruntowe ogórki kroimy w plastry i układamy w słoikach ...
Ogórki w zalewie musztardowo-octowej
Pomijając ogórki, z pozostałych składników przygotowujemy zalewę ...
Ogórki w zalewie musztardowo-octowej
Gotową zalewę wlewamy do słoików wypełnionych ogórkami ...
Ogórki w zalewie musztardowo-octowej
Gotowe słoiki umieszczamy w garnku ze ścierką i wodą i gotujemy ...

Tagi:

ogórki