Sposób przygotowania:
Ogórki z chili - przetwory na zimę
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w słupki (małe na 2, duże na 4). Przekładamy do miski i zasypujemy solą. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia przygotowujemy zalewę.
W jednym garnku podgrzewamy olej, w drugim ocet z cukrem. Studzimy. Połowę czosnku kroimy w plasterki, resztę przeciskamy przez praskę.
Z ogórków zlewamy wodę. Przyprawiamy chilli oraz czosnkiem. Zalewamy octem z cukrem i olejem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 10-12 godzin.
Po tym czasie ogórki przekładamy do słoików. Zalewamy powstałą zalewą.
Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu wrzenia. Ustawiamy wieczkiem w dół do wystygnięcia.
W jednym garnku podgrzewamy olej, w drugim ocet z cukrem. Studzimy. Połowę czosnku kroimy w plasterki, resztę przeciskamy przez praskę.
Z ogórków zlewamy wodę. Przyprawiamy chilli oraz czosnkiem. Zalewamy octem z cukrem i olejem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 10-12 godzin.
Po tym czasie ogórki przekładamy do słoików. Zalewamy powstałą zalewą.
Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu wrzenia. Ustawiamy wieczkiem w dół do wystygnięcia.