VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Ogórki z chili - przetwory na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo ostre i chrupiące ogóreczki z chili. Pomimo długiego czasu przygotowania, warte zrobienia. Na zimę jak znalazł.

Ogórki z chili - przetwory na zimę

Składniki:

Ogórki z chili - przetwory na zimę

 

  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • 4 łyżki soli
  • główka czosnku
  • 65 ml oleju (ok. 8 łyżek)
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 400 g cukru
  • 3 łyżki chilli

Sposób przygotowania:

Ogórki z chili - przetwory na zimę
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w słupki (małe na 2, duże na 4). Przekładamy do miski i zasypujemy solą. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia przygotowujemy zalewę.

W jednym garnku podgrzewamy olej, w drugim ocet z cukrem. Studzimy. Połowę czosnku kroimy w plasterki, resztę przeciskamy przez praskę.

Z ogórków zlewamy wodę. Przyprawiamy chilli oraz czosnkiem. Zalewamy octem z cukrem i olejem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 10-12 godzin.

Po tym czasie ogórki przekładamy do słoików. Zalewamy powstałą zalewą.

Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu wrzenia. Ustawiamy wieczkiem w dół do wystygnięcia. 

Tagi:

ogórki