migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Przetwory - ogórki z chili

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Sezon ogórkowy uważam za otwarty i robię przetwory na zimę. Na pierwszy ogień na ostro -ogóreczki z chili.

Przetwory - ogórki z chili Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Przetwory - ogórki z chili

 

  • 2 kg dużych ogórków (duże długie ale bez dużych pestek)
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1-3 łyżeczki chili (lub ostrej papryki lub chili pieprz cayenne)
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 0,5 kg cukru

Sposób przygotowania:

Przetwory - ogórki z chili
Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Nie obierać ze skóry, odkroić piętki i pokroić w grube plastry ok 1,5 cm grubości. Następnie pokrojone ogórki przełożyć do garnka i zasypać solą, wymieszać i zostawić tak na ok 6 godzin.

Przygotować zalewę.

Ocet zagotować z cukrem i odstawić do wystudzenia. Z ogórków odlać sok, który puściły. Do ogórków dodać chili, ilość wedle własnego smaku ja daje ok 1 -1,5 łyżeczki.

Na patelni podgrzać 8 łyżek oleju rzepakowego dodać ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Chwile smażyć aż uwolni się aromat czosnku i dodać do ogórków. Wszystko wymieszać.

Ogórki zalać wystudzoną zalewą i odstawić na kolejne 12 godzin. Po tym czasie ogórki z zalewą przełożyć do słoików. Dobrze zakręcić i przełożyć do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika.

Pasteryzować 10 minut od zagotowania. Z tej ilości ogórków wychodzą 4 słoiczki o pojemności 0,5 l.
Przetwory - ogórki z chili
Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Nie obierać ze skóry.
Przetwory - ogórki z chili
Odkroić piętki i pokroić ogórki w grube plastry ok 1,5 cm grubości. Następnie pokrojone ogórki przełożyć do garnka i zasypać solą, wymieszać i zostawić tak na ok 6 godzin.
Przetwory - ogórki z chili
Z ogórków odlać sok, który puściły. Do ogórków dodać chili.
Przetwory - ogórki z chili
Ogórki z zalewą przełożyć do słoików. Dobrze zakręcić i przełożyć do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 10 minut od zagotowania.

Tagi:

beza bezy ogórki