Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Ogórki z koperkiem wg Edyta2002

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Ogórki te są dobrym dodatkiem do klopsów.

Ogórki z koperkiem wg Edyta2002

Składniki:

Ogórki z koperkiem wg Edyta2002

 

  • 1 kg ogórków salatkowych
  • 1 lyżeczka soli
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 kostki bulionowej
  • 1/5 litra jogurtu naturalnego
  • 1/2 lyżeczki cukru
  • 4 lyżki masla
  • 2 pęczki koperku
  • 1 lyżeczka mąki ziemiaczanej

 

Sposób przygotowania:

Ogórki z koperkiem wg Edyta2002
Ogórki obrać, przekroić wzdluż, nasiona wyskrobać lyżeczką. Polówki ogórków oplukać zimną wodą i pokroić na kawalki grubości ok. 2 cm. Pokrojone ogórki przelożyć do garnka, dodając sól, sok z cytryny, kostkę bulionową, jogurt i cukier. Calość dusić pod przykryciem na malym ogniu przez 10 minut. Następnie dodać maslo i dusić dalsze 10 minut. Koperek umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z malą ilością zimnej wody dodać do ogórków i zagotować. Posypać koperkiem...Smacznego....

Tagi:

ogórki