mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ogórkowa raita

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sos podobny bardzo do sosu Tzatziki:)

Ogórkowa raita

Składniki:

Ogórkowa raita

 

  • 200 g jogurtu bałkańskiego
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta papryki ostrej
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżka kolendry

Sposób przygotowania:

Ogórkowa raita
Ogórka myję, nie obieram, tylko ścieram na tarce na dużych oczkach. Pozostawiam na sitku na około 30 minut. Po tym czasie odciskam startego ogórka i odlewam sok.
Dodaję starte odciśnięte ogórki do jogurtu wraz z przyprawami. Mieszam dokładnie. Posypuję po wierzchu mieloną papryką i posiekaną kolendrą.

Tagi:

ogórki