sakura

sakura

Kucharz
[Przepisów: 4]

Okonomiyaki po polsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Okonomiyaki dopasowane do polskiego podniebienia, ale zachowujące ideę oraz główne składniki.

Okonomiyaki po polsku

Składniki:

Okonomiyaki po polsku

 

  • 100g mąki
  • 140ml wody
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Jajko
  • Sól, pieprz

 

  • 200g kapusty drobno pokrojonej (nie poszatkowanej)
  • 100g kapusty kiszonej (pokrojonej)
  • Kawałek pora (drobno pokrojony)
  • 100g Boczku wędzonego, plasterkowanego

 

Sposób przygotowania:

Okonomiyaki po polsku
Mąkę, proszek, sól, pieprz mieszamy, dolewamy wody i mieszamy na gładkie ciasto, dodajemy jajko. Do ciasta dodajemy kapustę, por. Mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z olejem wykładamy połowę ciasta, rozprowadzamy na patelni, żeby przybrało postać grubego placka, na wierzch wykładamy plasterki boczku. Smażymy do lekkiego zbrązowienia i aż masa nadaje się do przewrócenia jak naleśnik, co też czynimy, oczywiście możemy sobie pomóc łopatką. Po zrumienieniu boczku przewracamy jeszcze raz. Zdejmujemy z patelni, polewamy kechupem i majonezem. To samo robimy z druga częścią ciasta.

Tagi:

jajko jajka