gluciarafull

gluciarafull

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Omlet 16

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na pyszny, puszysty i bardzo delikatny omlet mojej babci. Można go podawać na słodko (np. z dżemem, owocami) lub na słono (z mięsem)

Omlet 16

Składniki:

Omlet 16

 

Sposób przygotowania:

Omlet 16
Rozdzielam żółtka od białek. W oddzielnym naczyniu ubijam białka na sztywno. Do żółtek dodaję mleko, mąkę i sól, następnie miksuję. Dodaję do masy ubite białka i delikatnie mieszam surowy omlet łyżką. Masło roztapiam ma patelni. Nakładam połowę ciasta na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Po chwili można jakby "przekroić" łopatką omlet, gdyż w całości ciężko będzie nam go obrócić na drugą stronę. Tak więc obracamy go parę razy i po chwili, kiedy się zarumieni z obu stron przekładamy go na talerz. Drugą połowę ciasta również smażymy. Życzę smacznego :)

Tagi:

jajko jajka omlet