Sposób przygotowania:
Omlet biszkoptowy z konfiturą wg Buni :
Oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę z białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości .Dodać szczyptę soli i mąkę. Wymieszać .Przełożyć do piany i połączyć obie masy.Na patelni ( średniej ) rozgrzać 2 łyżki masła i wlać masę omletową. Smażyć na małym gazie aż będzie widać że jest prawie ścięty. Zestawić z gazu , przykryć dużym talerzem i przytrzymując łapkami przewrócić tak by omlet spadł na talerz. Patelnię postawić na gaz , włożyć pozostałą łyżkę masła , zsunąć omlet z talerza na patelnię i dosmażyć .Gotowy omlet wyłożyc na talerz. Posmarować konfiturą i zrolować delikatnie. Przekroić na pół. Posypać owocami i cukrem pudrem lub polać polewą jak kto woli.
truskawka77
elzbieta8960
wedith1
msewka