Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Ab ovo - czyli jajunio wg Buni

Omlet biszkoptowy z konfiturą wg Buni :

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Bardzo prosty, delikatny, pyszny. Dzieci ( i nie tylko ) uwielbiają.

Omlet biszkoptowy z konfiturą wg Buni :

Składniki:

Omlet biszkoptowy z konfiturą wg Buni :

 

  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • 2 czubate łyżki konfitury ( ja użyłam kwaskowatej z czarnej porzeczki )
  • owoce do dekoracji ( dowolnie )
  • polewa ( dowolnie ) - użyłam czekoladowej
  • cukier puder ( zamiennie z polewą ) do posypania

 

Sposób przygotowania:

Omlet biszkoptowy z konfiturą wg Buni :
Oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę z białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości .Dodać szczyptę soli i mąkę. Wymieszać .Przełożyć do piany i połączyć obie masy.Na patelni ( średniej ) rozgrzać 2 łyżki masła i wlać masę omletową. Smażyć na małym gazie aż będzie widać że jest prawie ścięty. Zestawić z gazu , przykryć dużym talerzem i przytrzymując łapkami przewrócić tak by omlet spadł na talerz. Patelnię postawić na gaz , włożyć pozostałą łyżkę masła , zsunąć omlet z talerza na patelnię i dosmażyć .Gotowy omlet wyłożyc na talerz. Posmarować konfiturą i zrolować delikatnie. Przekroić na pół. Posypać owocami i cukrem pudrem lub polać polewą jak kto woli.