WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Omlet czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszysty i wilgotny omlet czekoladowy z dodatkiem mąki kokosowej. Podany posypany startą mleczną czekoladą.

Omlet czekoladowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Omlet czekoladowy

 

  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 0,5 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1/3 szklanki mleka
  • Kilka kostek mlecznej czekolady
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Omlet czekoladowy

ETAP 1:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier waniliowy i cukier puder i miksować do rozpuszczenia. Obie mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej. Wymieszać. Dolać mleko i ponownie wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej i wlać masę. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Gdy ciasto się zetnie przełożyć na drugą stronę i znów smażyć na małym ogniu.

Zdjąć z patelni i posypać startą czekoladą. Pokroić na kawałki.

Omlet czekoladowy
Omlet po usmażeniu posypany startą mleczną czekoladą
Omlet czekoladowy
Omlet czekoladowy w trakcie smażenia na patelni
Omlet czekoladowy
Ciasto na omlet po zmiksowaniu składników
Omlet czekoladowy
Mieszanka składników suchych dodana do masy jajecznej