Sposób przygotowania:
Naleśniki ze szpinakiem i serem lazurETAP 1:
Przygotowujemy naleśniki: mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajko, wodę, mleko i szczyptę soli, miksujemy na jednolite ciasto. Odstawiamy je na 15 minut. Następnie rozgrzewamy olej i porcjami wylewamy ciasto. Naleśniki smażymy z obu stron.
Szpinak myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę i czosnek, dodajemy szpinak i smażymy. Dodajemy sól i pieprz.
Szpinak łączymy z passatą pomidorową.
ETAP 2:
Dodajemy wędlinę pokrojoną w kostkę.
ETAP 3:
Dodajemy ser lazur pokrojony w kostkę. Farsz mieszamy i doprawiamy do smaku.
ETAP 4:
Farsz wykładamy na naleśniki i zwijamy je w ruloniki.
Naleśniki przekładamy do formy do pieczenia. Naleśniki posypujemy serem żółtym startym na tarce.
Pieczemy 15 minut w 175 st.C.