Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Naleśniki ze szpinakiem i serem lazur

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Naleśniki wytrawne z nadzieniem ze szpinaku, wędliny, sera lazur i passaty pomidorowej, zapieczone z serem żółtym.

Naleśniki ze szpinakiem i serem lazur

Składniki:

Naleśniki ze szpinakiem i serem lazur

 

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Na farsz:

 

  • 5 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

Naleśniki ze szpinakiem i serem lazur

ETAP 1:

Naleśniki  ze szpinakiem  i serem lazur
Podsmażony szpinak łączymy z passatą pomidorową...

Przygotowujemy naleśniki: mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajko, wodę, mleko i szczyptę soli, miksujemy na jednolite ciasto. Odstawiamy je na 15 minut. Następnie rozgrzewamy olej i porcjami wylewamy ciasto. Naleśniki smażymy z obu stron.

Szpinak myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę i czosnek, dodajemy szpinak i smażymy. Dodajemy sól i pieprz.
Szpinak łączymy z passatą pomidorową.

ETAP 2:

Naleśniki  ze szpinakiem  i serem lazur
Dodajemy wędlinę pokrojoną w kosteczkę

Dodajemy wędlinę pokrojoną w kostkę.

ETAP 3:

Naleśniki  ze szpinakiem  i serem lazur
Do farszu dodajemy ser lazur oraz przyprawy.

Dodajemy ser lazur pokrojony w kostkę. Farsz mieszamy i doprawiamy do smaku.

ETAP 4:

Naleśniki  ze szpinakiem  i serem lazur
Farsz wykładamy na naleśniki i zwijamy je w ruloniki

Farsz wykładamy na naleśniki i zwijamy je w ruloniki.

Naleśniki przekładamy do formy do pieczenia. Naleśniki posypujemy serem żółtym startym na tarce.

Pieczemy 15 minut w 175 st.C.