kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Śniadaniowy omlet jajeczny z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny i sycący omlet. Taki omlet jest super sposobem na wykorzystanie ugotowanego makaronu, który pozostał nam z obiadu.

Śniadaniowy omlet jajeczny z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śniadaniowy omlet jajeczny z warzywami

 

  • 120 g ugotowanego makaronu
  • 2 jajka
  • 80 g czerwonej papryki
  • 6 plasterków polędwicy łososiowej
  • 40 g sera żółtego
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 1 łyżeczka margaryny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Śniadaniowy omlet jajeczny z warzywami
Paprykę myjemy i wycieramy ściereczką, kroimy w kosteczkę. Żółty ser i polędwicę łososiową kroimy w kosteczkę. Szczypiorek myjemy i osuszamy, kroimy na drobno. Jajka wybijamy do miski i mieszamy z pieprzem i solą. Dokładamy ugotowany makaron i ponownie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy margarynę i wlewamy przygotowaną masę, smażymy na niewielkim ogniu. 

Na wierzchu układamy wędlinę, paprykę i żółty ser, przykrywamy i smażymy do momentu, aż ser się rozpuści i jajka zetną. Na talerzu dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem. 
Śniadaniowy omlet jajeczny z warzywami
Wybite jajka mieszamy dokładnie z solą i pieprzem.
Śniadaniowy omlet jajeczny z warzywami
Makaron dokładnie mieszamy razem z masą jajeczną.
Śniadaniowy omlet jajeczny z warzywami
Na podsmażonego omleta wykładamy pokrojoną paprykę i wędlinę.
Śniadaniowy omlet jajeczny z warzywami
Na końcu posypujemy pokrojonym serem i smażymy omlet przez chwilę.