Sposób przygotowania:
Omlet pszenny na słodko
Jajka wybić ze skorupek i oddzielić białka od żółtek. Żółtka rozetrzeć z cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z żółtkami.
Dodać przesianą mąkę i wymieszać bez użycia miksera.
Masę wylać na patelnię z rozpuszczonym klarowanym masłem i nakryć pokrywką.
Kiedy spód się lekko zrumieni ostrożnie odwrócić i dosmażyć drugą stronę. Podawać z dodatkiem dżemu albo twarożku.
Dodać przesianą mąkę i wymieszać bez użycia miksera.
Masę wylać na patelnię z rozpuszczonym klarowanym masłem i nakryć pokrywką.
Kiedy spód się lekko zrumieni ostrożnie odwrócić i dosmażyć drugą stronę. Podawać z dodatkiem dżemu albo twarożku.