Sposób przygotowania:
Ryba panierowana w płatkach drożdżowychJajko:
![Ryba panierowana w płatkach drożdżowych Ryba panierowana w płatkach drożdżowych](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ryba-panierowana-w-platkach-drozdzowych-455234.jpg)
Jajko roztrzepać z odrobiną mleka.
Ryba:
![Ryba panierowana w płatkach drożdżowych Ryba panierowana w płatkach drożdżowych](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ryba-panierowana-w-platkach-drozdzowych-455237.jpg)
Rybę pokroić na mniejsze kawałki według gustu. Jeśli filety są mrożone - najpierw należy je odmrozić, a następnie porządnie osączyć z nadmiaru wody.
Każdy kawałek (z obu stron) oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Zamiast pieprzu cytrynowego można użyć soku z cytryny i zwykłego pieprzu.
Panierowanie:
![Ryba panierowana w płatkach drożdżowych Ryba panierowana w płatkach drożdżowych](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ryba-panierowana-w-platkach-drozdzowych-455239.jpg)
Pokrojoną rybę należy kolejno dokładnie obtoczyć w mące, jajku, a następnie w płatkach drożdżowych.
Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron, - aż każdy kawałek nabierze rumianego koloru.
Po usmażeniu:
![Ryba panierowana w płatkach drożdżowych Ryba panierowana w płatkach drożdżowych](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ryba-panierowana-w-platkach-drozdzowych-455240.jpg)
Usmażoną rybę należy odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać od razu po przyrządzeniu.
gusia1000
kuchenny świat
Justi2401