Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Omlet w wkładką.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Omlet z niespodzianką, albo jak ktoś woli...z jajkiem sadzonym.

Omlet w wkładką. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Omlet w wkładką.

 

  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki sodki
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka szczypiorku
  • 10 dkg wędliny
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Omlet w wkładką.
Wędlinę kroimy w krążki. Do naczynia wbijamy jajko, wlewamy maślankę, sól i pieprz do smaku oraz sodka ..mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy aby nie powstały grudki. Na patelnię wylewamy odrobinę oleju, jak się rozgrzeje wylewamy całe ciasto. Na środek wybijamy drugie jajko lekko solimy, w koło obkładamy plasterkami kiełbasy. Brzeg posypujemy szczypiorkiem. Przykrywamy i smażymy na wolnym ogniu. Po 10 min obracamy na drugą stronę. i podpiekamy.
Omlet w wkładką.
Wędlinę kroimy na plasterki, utworzą swojego rodzaju otok.
Omlet w wkładką.
Najpierw mieszamy jajko z maślanką i przyprawami.
Omlet w wkładką.
Na środek wybijamy jajko i odrobinę solimy.