Sposób przygotowania:
Omlet we włoskiej odsłonie
Kroimy boczek na niewielkie kawałki i podsmażamy bez dodatku tłuszczu ponieważ i tak się z niego powinno coś wytopić, nawet jeśli jest bardzo chudy. Dwa suszone pomidory wyciągamy z zalewy, lekko osączany i kroimy na nieregularne kawałki. Dorzucamy na patelnię i chwilę smażymy razem z boczkiem. Trzy jajka, najlepiej ekologiczne myjemy, przelewamy wrzątkiem i rozbijamy do naczynia. Jajko roztrzepujemy na jednolitą masę dodając ewentualnie szczyptę soli. Boczek i pomidory rozmieszczamy równomiernie na patelni i zalewamy masą jajeczną. Oliwki kroimy na kawałki i wrzucamy do na wpół ściętego omleta. Kiedy niewiele już mu brakuje dodajemy garstkę umytej i osuszonej rukoli na jedną połowę. Składamy omleta na pół, przekładamy na talerzi podajemy gorący.