MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Omlet we włoskiej odsłonie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne kolorowe śniadanie inspirowane włoskimi smakami.

Omlet we włoskiej odsłonie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Omlet we włoskiej odsłonie

 

Sposób przygotowania:

Omlet we włoskiej odsłonie
Kroimy boczek na niewielkie kawałki i podsmażamy bez dodatku tłuszczu ponieważ i tak się z niego powinno coś wytopić, nawet jeśli jest bardzo chudy. Dwa suszone pomidory wyciągamy z zalewy, lekko osączany i kroimy na nieregularne kawałki. Dorzucamy na patelnię i chwilę smażymy razem z boczkiem. Trzy jajka, najlepiej ekologiczne myjemy, przelewamy wrzątkiem i rozbijamy do naczynia. Jajko roztrzepujemy na jednolitą masę dodając ewentualnie szczyptę soli. Boczek i pomidory rozmieszczamy równomiernie na patelni i zalewamy masą jajeczną. Oliwki kroimy na kawałki i wrzucamy do na wpół ściętego omleta. Kiedy niewiele już mu brakuje dodajemy garstkę umytej i osuszonej rukoli na jedną połowę. Składamy omleta na pół, przekładamy na talerzi podajemy gorący.
Omlet we włoskiej odsłonie
Na patelni podsmażamy boczek i suszone pomidory
Omlet we włoskiej odsłonie
Boczek i pomidory zalewamy roztrzepanymi jajkami
Omlet we włoskiej odsłonie
Do na wpół ściętego omleta dodajemy czarne oliwki
Omlet we włoskiej odsłonie
Dodajemy rukolę i składamy omleta na połowę

Tagi:

jajko jajka omlet