Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Omlet z chorizo i dymką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Z cyklu "szybki obiad remanentowy", bo nie było czasu ani na zakupy, ani na gotowanie. 15 minut... i po obiedzie.

Omlet z chorizo i dymką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Omlet z chorizo i dymką

 

  • 4 jajka
  • 3 - 4 łyżki mleka
  • 5 dag kiełbasy chorizo (lub np. salami)
  • pół pęczka dymki
  • 2 łyżeczki tłuszczu - np. oliwy lub masła
  • sól, pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Omlet z chorizo i dymką
Kiełbasę chorizo (lub inną pikantną, np. salami) pokrój w cienkie plasterki a następnie w wąskie paseczki. Podsmaż na łyżeczce tłuszczu i zdejmij z patelni. Odsącz na papierowym ręczniku. Jajka z odrobiną mleka ubij na pianę. Na patelni, na której smażyłeś kiełbasę, rozgrzej resztę tłuszczu i wlej masę jajeczną. Smaż, przesuwając łopatką do środka patelni ścięte jajka. Kiedy cała masa będzie już ścięta, wyłóż na górę usmażoną kiełbasę i posyp posiekaną dymką. Smaż jeszcze, aż spód omleta się przyrumieni, a cały omlet da się przesuwać na patelni. Ostrożnie złóż omlet na pół, zsuń z patelni i podawaj. Dłużej się pisze, niż robi :-)
Omlet z chorizo i dymką
Kiełbasę pokrój w cienkie paseczki i podsmaż.
Omlet z chorizo i dymką
Jajka muszą być dobrze ubite trzepaczką - to tajemnica puszystego omletu
Omlet z chorizo i dymką
Kiedy omlet będzie ścięty połóż na nim kiełbasę i dymkę