Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Omlet ze smardzami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smardze to najwykwintniejsze i jedne z droższych grzybów, ich smak jest nie go opisania, ziemisty lekko muszkatołowy.

Omlet ze smardzami

Składniki:

Omlet ze smardzami

 

  • 8 jaj
  • 60g świeżych smardzy
  • 4 łyżki masła
  • 6 łyżek śmietanki kremówki
  • 1 szalotka
  • pieczywo
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Omlet ze smardzami
Smardze przekrój na pół i za pomocą pędzelka oczyść z piasku, po czym umyj je pod bieżącą wodą. Jajka wybij do miski i roztrzep ze śmietanką i przyprawami, na patelni rozpuść masło , dodaj grzyby i posiekaną cebulę. Po pięciu minutach wlej na patelnię porcję masy jajecznej i smaż do momentu aż wierzch omletu się zetnie, podawaj z grzanka serową. 

Tagi:

pieczywo omlet