Sposób przygotowania:
Omlet z leśnymi grzybami
Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni, dodajemy pokrojone grzyby. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przesmażamy aż grzyby odparują większość wody a cebula się zeszkli. 2/3 grzybów z cebulka przekładamy do miseczki. Do osobnej miseczki wbijamy jajka, dodajemy mąkę i mleko oraz doprawiamy sola i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie rozkłócamy na jednolita masę. Wlewamy na patelnie z pozostałą częścią grzybów i cebuli. Gdy masa jajeczna się zetnie delikatnie przy pomocy dwóch szerokich szpatułek lub talerza obracamy na druga stronę. Na połowę omleta wykładamy resztę grzybów z cebulkę i pokrojonego w kawałki pomidora, składamy w pól. Posypujemy szczypiorkiem. Serwujemy z kromka chleba.