kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Omlet z leśnymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Uwielbiam leśne grzyby. Niewątpliwie są one dla mnie hitem jesieni. Podane w formie omleta będą smacznym początkiem dnia. Wyrazisty smak grzybów i cebulki świetnie współgra z delikatnym smakiem i konsystencją jajek.

Omlet z leśnymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Omlet z leśnymi grzybami

 

  • 2 jajka
  • łyżka maki pszennej
  • łyżka mleka
  • sól, czarny pieprz
  • łyżka masła klarowanego
  • ½ średniej cebuli
  • 4-5 grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki, maślaki, kurki etc)
  • pomidor
  • szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

Omlet z leśnymi grzybami
Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni, dodajemy pokrojone grzyby. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przesmażamy aż grzyby odparują większość wody a cebula się zeszkli. 2/3 grzybów z cebulka przekładamy do miseczki. Do osobnej miseczki wbijamy jajka, dodajemy mąkę i mleko oraz doprawiamy sola i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie rozkłócamy na jednolita masę. Wlewamy na patelnie z pozostałą częścią grzybów i cebuli. Gdy masa jajeczna się zetnie delikatnie przy pomocy dwóch szerokich szpatułek lub talerza obracamy na druga stronę. Na połowę omleta wykładamy resztę grzybów z cebulkę i pokrojonego w kawałki pomidora, składamy w pól. Posypujemy szczypiorkiem. Serwujemy z kromka chleba.
Omlet z leśnymi grzybami
Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni.
Omlet z leśnymi grzybami
Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajem do cebulki.
Omlet z leśnymi grzybami
Do osobnej miseczki wbijamy jajka, dodajemy mąkę i mleko oraz doprawiamy sola i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie rozkłócamy na jednolita masę.
Omlet z leśnymi grzybami
Wlewamy na patelnie z pozostałą częścią grzybów i cebuli. Gdy masa jajeczna się zetnie delikatnie przy pomocy dwóch szerokich szpatułek lub talerza obracamy na druga stronę.