Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Opiekane polędwiczki z piersi kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polędwiczki z opiekacza to genialny pomysł. Mięso jest gotowe w kilka minut i nie trzeba szorować patelni (mój opiekacz łatwo się czyści). Takie polędwiczki są bardzo delikatne i świetnie sprawdzą się jako dietetyczny obiad.

Opiekane polędwiczki z piersi kurczaka

Składniki:

Opiekane polędwiczki z piersi kurczaka

 

  • 400 g polędwiczek z piersi kurczaka

Marynata:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej

Sposób przygotowania:

Opiekane polędwiczki z piersi kurczaka

Marynata:

Opiekane polędwiczki z piersi kurczaka
Przeważnie do takich lekkich posiłków używam marynat jogurtowych, które wzbogacam różnymi ziołami.

Składniki marynaty dokładnie wymieszać.

Marynowanie:

Opiekane polędwiczki z piersi kurczaka
Mięso najlepiej marynować przez całą noc.

Umyte i osuszone polędwiczki dokładnie pokryć przygotowaną marynatą.

Zamarynowane mięso wstawić do lodówki minimum na jedną godziną, lecz najlepiej byłoby, aby tak przestało przez całą noc.

Opiekanie:

Opiekane polędwiczki z piersi kurczaka
Czas opiekania jest zależny od wielkości kawałków mięsa, metody oraz użytego sprzętu.

Polędwiczki delikatnie strzepać z nadmiaru marynaty i umieścić na rozgrzanym grillu/opiekaczu.

Mięso opiekałam 2-3 minuty.
(Posiadam opiekacz o mocy 1300 W/230 V.)