Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Placki z kaszy jęczmiennej z serem i prażoną cebul

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 340
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki są naprawdę pyszne, pożywne oraz z pewnością przypadną do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za tym rodzajem kaszy.

Placki z kaszy jęczmiennej z serem i prażoną cebul

Składniki:

Placki z kaszy jęczmiennej z serem i prażoną cebul

Około 9 sztuk:

 

  • Dodatkowo:
  • 50 g żółtego sera
  • 3 łyżki prażonej cebulki

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki z kaszy jęczmiennej z serem i prażoną cebul

Masa:

Placki z kaszy jęczmiennej z serem i prażoną cebul
Masę na placki można doprawić wg własnego smaku.

W misce należy połączyć mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia oraz przyprawy.

Powstałą masę wymieszać z ugotowaną (w osolonej wodzie) kaszą, miękkim masłem, żółtym serem (startym na średnich oczkach tarki) oraz prażoną cebulką.

Smażenie:

Placki z kaszy jęczmiennej z serem i prażoną cebul
Placki powinny być zarumienione z obu stron.

Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wykładać dość spore porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa = 1 placek.)

Placki smażyć obustronnie do zarumienienia się.

Podawać na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami, bądź solo.