gusia1000

gusia1000

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Oponki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zawsze to jakaś odmiana do pączków, czy faworków (chrustów).

Oponki

Składniki:

Oponki

 

  • 250g mąki pszennej,
  • 250g twarogu (najlepiej półtłustego),
  • 35g cukru,
  • 1-3jajka,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu lub spirytusu.

 

Sposób przygotowania:

Oponki
Twaróg mielimy przez maszynkę lub przez prasę. Dodajemy : jajka, śmietanę, cukier i ucieramy razem kilka minut. Dodajemy też : sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, ocet i przesianą mąkę i zgniatamy ciasto. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy krążki z dziurką (duża szklanka i kieliszkiem). Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Usmażone oponki układamy na serwetkach (aby odsączyć lekko tłuszcz) i cieple posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Tagi:

jajko jajka