BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Jaglanka z masłem migdałowym i daktylami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Kasza jaglana jest częstym gościem w naszym domu. Najbardziej smakuje nam w słodkiej wersji. Dzieci są zachwycone kiedy otrzymują taki smaczny deser na podwieczorek.

Jaglanka z masłem migdałowym i daktylami

Składniki:

Jaglanka z masłem migdałowym i daktylami

na jaglankę:

Sposób przygotowania:

Jaglanka z masłem migdałowym i daktylami
Kaszę przed gotowaniem należy dokładnie wypłukać i wrzucić na wrzątek. Przeważnie gotuję 1/2 szklanki kaszy w 1.5 szklanki wody. Gotuję aż kasza wchłonie całą wodę.

Kaszę jaglaną odsączam na sicie i miksuję blenderem razem z bananem, daktylami (można je wcześniej namoczyć w wodzie) i masłem migdałowym na mus.

Dodaję szczyptę cynamonu do smaku. Jeśli masa jest bardzo gęsta można ją rozrzedzić gorącym mlekiem.

Do szklanki nakładam połowę jaglanki. Na to układam porcję konfitury. I ponownie wykładam kaszę. Posypuję ziarnami.