Sposób przygotowania:
Jaglane pulpeciki w pomidorowym sosie z bakłażanemETAP 1:
Surową kaszę jaglaną wsypać na suchą patelnię i prażyć do momentu, aż zacznie pachnieć. Należy uważać żeby nie przypalić.
Kaszę zalać ostrożnie wrzątkiem i dokładnie wypłukać. Przecedzić, przełożyć do garnuszka i zalać 2 szklankami gorącej wody. Posolić i gotować na małym ogniu do miękkości, ok 15 min.
Do kaszy dodać drobno posiekane suszone pomidory, skrojoną cebulkę, zgnieciony czosnek i przyprawy.
ETAP 2:
Wszystko razem dokładnie wymieszać i uformować klopsiki. Obsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą i odłożyć.
ETAP 3:
Bakłażana pokroić w kostkę obficie posolić, wymieszać i odstawić na co najmniej 20 min. Kiedy puści sok wypłukać i odsączyć. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i usmażyć na patelni.
Cebulę pokroić w kostkę i dodać do bakłażana razem z rozgniecionym czosnkiem. Kiedy cebula zrobi się szklista, wlać przecier pomidorowy i przyprawić sos.
ETAP 4:
Chwilę dusić, a jeśli sos będzie zbyt gęsty podlać wodą albo bulionem. Pod koniec dodać pokrojone pomidorki koktajlowe i świeżą natkę pietruszki. Smacznego :)
Magdalena88
misia5
niezły kąsek
pomarancz_a
Weronika91
Mniam1
Weronika91 napisał(a):