krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

oponki serowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobre polecam wszystkim

oponki serowe

Składniki:

oponki serowe

 

  • mąki (ok. 70 dag)Ø szczypta soliØ 3 łyżki cukruØ smalec do smażenia (ok. 0,5 kg)Ø cukier

Sposób przygotowania:

oponki serowe
Mąkę przesiać, zmieszać z sodą oczyszczoną. Dodać pokrojone w kawałki masło lub margarynę, wsypać cukier, sól oraz jajka i zmielony twaróg.Wszystkie składniki razem zagnieść, aż powstanie jednolita masa. W razie potrzeby dosypać mąki. Część ciasta rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wykroić szklanką krążki, a w nich − kieliszkiem kuleczki.Tak postępować z resztą ciasta.Oponki wkładać na rozgrzany tłuszcz i zrumienić po obu stronach. Po usmażeniu ułożyć na bibule (ew. ręczniku papierowym) dla osączenia, przełożyć na półmiski i posypać cukrem pudrem.