Sposób przygotowania:
Oponki serowe
Do miski przesiać mąkę, dodać ser, 4 żółtka, śmietanę, cukier wanilinowy, cukier biały, 2 łyżeczki sody i 2 łyżeczki octu. Całość wyrobić na gładkie, jednolite ciasto.
Przełożyć na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkować na grubość około 2 cm. Szeroką szklanka wykrawać kółka, a w nich kieliszkiem mniejsze kółeczka. Powstałe oponki smażyć na głębokim oleju z dodatkiem 1 kieliszka alkoholu.
Gotowe posypać cukrem pudrem.
Przełożyć na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkować na grubość około 2 cm. Szeroką szklanka wykrawać kółka, a w nich kieliszkiem mniejsze kółeczka. Powstałe oponki smażyć na głębokim oleju z dodatkiem 1 kieliszka alkoholu.
Gotowe posypać cukrem pudrem.