Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 742]

Tradycyjne oponki serowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie tradycyjne oponki serowe to obowiązkowy element świątecznego menu w naszym domu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, oprószone cukrem pudrem. Są puszyste, pyszne i bardzo szybko znikają :)

Tradycyjne oponki serowe

Składniki:

Tradycyjne oponki serowe

 

  • ser biały 70 dkg
  • masło 5 dkg
  • jajka 4 szt
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • spirytus 1 łyżeczka
  • cukier 3 łyżki
  • olej do smażenia
  • mąka 50-60 dkg
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Tradycyjne oponki serowe
Ser mielimy w maszynce lub ewentualnie przeciskamy przez praskę. Następnie dodajemy do niego mąkę, cukier, sodę, masło, jajka oraz spirytus i zagniatamy ciasto. Wałkujemy tak, by placek miał około półtora centymetra grubości.

Za pomocą szklanki lub filiżanki wykrawamy koła, do mniejszych kółek w środku możemy użyć kieliszka. Smażymy oponki na głębokim, rozgrzanym tłuszczu na rumiano, z obu stron.

Zdejmujemy na ręcznik papierowy.