Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kręcone drożdżówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszyste ciasto drożdżowe, nadziewane bułeczki masą twarogową, które zawładną sercem każdego, kto ich spróbuje. Idealne na deser, drugie śniadanie do pracy, do szkoły. Spróbuj a przekonasz się sam.

Kręcone drożdżówki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kręcone drożdżówki

Składniki na ciasto:

Składniki na farsz:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 50 g śmietany 30%
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Składniki na lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 25 g wody

Składniki dodatkowe:

Sposób przygotowania:

Kręcone drożdżówki

I

Kręcone drożdżówki
Przygotowanie rozczynu na ciasto drożdżowe oraz łaczenie wszytskich składników i wyrabianie ciasta drożdżowego.

1. Drożdże kruszymy do naczynia, dodajemy jedną dwie łyżki cukru, jedną łyżkę mąki i 5 łyżek mleka lekko podgrzanego. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

2. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, wlewamy pozostałe mleko, rozpuszczone, ostudzone masło, wbijamy jajko, na koniec wlewamy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia.

II

Kręcone drożdżówki
rozwałkowanie wyrośniętego ciasta drożdżowego.

3. W tym czasie, co ciasto rośnie, robimy masę. Mielimy twaróg maszynką do mielenia, następnie miksujemy mikserem razem ze śmietaną, żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Masę odstawiamy na bok.

4. Wracamy do wyrośniętego ciasta, wykładam na blat oprószony mąką i wałkujemy podłużny prostokąt 40 cm x 60 cm

III

Kręcone drożdżówki
rozkładanie masy twarogowej.

5. Na ciasto wykładamy masę twarogową i rozprowadzamy po powierzchni ciasta zostawiając pięciocentymetrowe marginesy po bokach.

IV

Kręcone drożdżówki
zwijanie ciasta

6. Ciasto zwijamy brzegami w górę tak żeby nachodziły na siebie i sklejamy.

V

Kręcone drożdżówki
zwijanie drożdżówek oraz lukrowanie.

8. Każdy pas ciasta skręcamy dwukrotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym widelcem jajkiem i pieczemy 20 minut 180 ° C w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu studzimy.
9. Wodę gotujemy, dodajemy cukier puder i gotujemy aż powstanie gęsta konsystencja.
10. Lukrem polewamy drożdżówki.

VI

Kręcone drożdżówki

11. Gotowe,
12. Smacznego.