Sposób przygotowania:
Jabłkowa lazania Eliprzygotowanie jabłek
Jabłka opłukać, osuszyć i obrać ze skórki i gniazd nasiennych. Pokroić jabłka na plastry.
przygotowanie jabłek cd
Na patelni roztopić masło, dodać cukier i chwilę smażyć razem. do masła z cukrem wsypać jabłka i smażyć około 10 - 15 minut - w zależności od twardości jabłek. Jabłka wyjąć łyżką cedzakową i wymieszać z cynamonem.
przygotowanie lazanii
Na patelni roztopić masło do sosu. Do masła dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę. Do zasmażki wlać sok ze smażenia jabłek i mieszać trzepaczką. Do sosu dodać cukier waniliowy i cynamon. Do beszamelu wlewać mleko i cały czas mieszać żeby nie było grudek. Dno naczynia posmarować 1/3 beszamelu i ułożyć 3 płaty makaronu.
przygotowanie lazanii cd
Na makaron wyłożyć połowę jabłek. Na jabłka położyć 3 płaty makaronu i posmarować połową pozostałego beszamelu. Następnie wyłożyć resztę jabłek, 3 płaty makaronu i resztę beszamelu.
przygotowanie lazanii cd
Lazanię włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C góra - dół i piec około 40 minut. Można górę posypać cukrem pudrem. Ja nie sypałam ze względu na cukrzycę. Smacznego!