eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Jabłkowa lazania Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam lazanię na słodko z jabłkami i beszamelem waniliowo - cynamonowym. Nie spodziewałam się że ta lazania będzie taka pyszna.

Jabłkowa lazania Eli

Składniki:

Jabłkowa lazania Eli

makaron

  • 9 płatów makaronu do lazanii

jabłka

beszamel

  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki mąki - szklanka 200 ml
  • 750 ml mleka 3.2%
  • 150 ml ( około ) soku ze smażenia jabłek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Jabłkowa lazania Eli

przygotowanie jabłek

Jabłkowa lazania Eli
Obrane ze skórki i gniazd nasiennych jabłka pokroić w plasterki.

Jabłka opłukać, osuszyć i obrać ze skórki i gniazd nasiennych. Pokroić jabłka na plastry.

przygotowanie jabłek cd

Jabłkowa lazania Eli
Pokrojone jabłka usmażyć na maśle z cukrem.

Na patelni roztopić masło, dodać cukier i chwilę smażyć razem. do masła z cukrem wsypać jabłka i smażyć około 10 - 15 minut - w zależności od twardości jabłek. Jabłka wyjąć łyżką cedzakową i wymieszać z cynamonem.

przygotowanie lazanii

Jabłkowa lazania Eli
Naczynie do zapiekania posmarować beszamelem i położyć 3 płaty makaronu.

Na patelni roztopić masło do sosu. Do masła dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę. Do zasmażki wlać sok ze smażenia jabłek i mieszać trzepaczką. Do sosu dodać cukier waniliowy i cynamon. Do beszamelu wlewać mleko i cały czas mieszać żeby nie było grudek. Dno naczynia posmarować 1/3 beszamelu i ułożyć 3 płaty makaronu.

przygotowanie lazanii cd

Jabłkowa lazania Eli
Na beszamel wyłożyć jabłka, makaron i beszamel.

Na makaron wyłożyć połowę jabłek. Na jabłka położyć 3 płaty makaronu i posmarować połową pozostałego beszamelu. Następnie wyłożyć resztę jabłek, 3 płaty makaronu i resztę beszamelu.

przygotowanie lazanii cd

Jabłkowa lazania Eli

Lazanię włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C góra - dół i piec około 40 minut. Można górę posypać cukrem pudrem. Ja nie sypałam ze względu na cukrzycę. Smacznego!