MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Waniliowe oponki serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 35
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Oponki serowe, są idealne na tłusty czwartek. Nie wymagają dużo czasu, nie używamy drożdży. I możemy je ozdabiać jak chcemy :) W mojej dzisiejszej propozycji, oponki z cukrem waniliowym - nie "wanilinowym"! i serkiem.

Waniliowe oponki serowe

Składniki:

Waniliowe oponki serowe

 

  • 750 g mąki pszennej
  • 500 g serka homo - użyłam waniliowego, może być również ser z wiaderka
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru z wanilią
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • kostka smalcu

 

  • lukier:
  • 2 białka
  • szklanka cukru pudru
  • ziarenka wanilii
  • sok z cytryny

 

  • polewa czekoladowa:
  • 5 łyżek mleka
  • 3/4 kostki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Waniliowe oponki serowe
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy: pokrojone masło (w temperaturze pokojowej), jajko, żółtka (białka użyjemy do lukru), cukier waniliowy i serek homo. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy na średniej grubości ( u mnie ok 5 mm). Szklanką wykrawamy oponki, kieliszkiem, lub nakrętką - dziurki w oponkach. W garnku, lub szerokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kładziemy oponki, gdy urosną i się zarumienią - odwracamy na drugą stronę. Uwaga - dosyć szybko się smażą! Gotowe kładziemy na papierowy ręcznik by je osuszyć. Do moich oponek użyłam dwóch dodatków. Lukier - można zrobić z połowy porcji! Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy puder. Miksujemy aż cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy ziarenka wanilii i odrobinę soku z cytryny. Znów miksujemy. Polewa czekoladowa: Mleko z cukrem podgrzewamy na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy pokrojone masło. Mieszamy. Gdy masło się rozpuści, dodajemy kakao. I podgrzewamy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Ostudzone oponki polewamy lukrem i czekoladą :)