Sposób przygotowania:
Waniliowe oponki serowe
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy: pokrojone masło (w temperaturze pokojowej), jajko, żółtka (białka użyjemy do lukru), cukier waniliowy i serek homo. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy na średniej grubości ( u mnie ok 5 mm). Szklanką wykrawamy oponki, kieliszkiem, lub nakrętką - dziurki w oponkach. W garnku, lub szerokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kładziemy oponki, gdy urosną i się zarumienią - odwracamy na drugą stronę. Uwaga - dosyć szybko się smażą! Gotowe kładziemy na papierowy ręcznik by je osuszyć. Do moich oponek użyłam dwóch dodatków. Lukier - można zrobić z połowy porcji! Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy puder. Miksujemy aż cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy ziarenka wanilii i odrobinę soku z cytryny. Znów miksujemy. Polewa czekoladowa: Mleko z cukrem podgrzewamy na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy pokrojone masło. Mieszamy. Gdy masło się rozpuści, dodajemy kakao. I podgrzewamy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Ostudzone oponki polewamy lukrem i czekoladą :)