Sposób przygotowania:
Oponki serowe a`la Igraszki Losu
Masło rozpuszczamy i odstawiamy na bok aby trochę przestygło. Do miski wkładamy pokruszony w dłoniach ser biały, dodajemy cukier, sodę, wbijamy jajka, wlewamy przestudzone masło i dodajemy przesianą mąkę. Wszystko starannie łączymy drewnianą łyżką. Kiedy składniki się połączą ciasto przenosimy na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy jednolite ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm i szklanką wycinamy koła. W środku każdego koła kieliszkiem wycinamy kółeczko. W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej lub smalec (smażone na smalcu są bardziej chrupiące ) i smażymy partiami oponki po 2-4 minut z każdej strony lub do momentu uzyskania ładnego, brązowego koloru.
Usmażone oponki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Odsączone oponki posypujemy cukrem pudrem i serwujemy, smacznego.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm i szklanką wycinamy koła. W środku każdego koła kieliszkiem wycinamy kółeczko. W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej lub smalec (smażone na smalcu są bardziej chrupiące ) i smażymy partiami oponki po 2-4 minut z każdej strony lub do momentu uzyskania ładnego, brązowego koloru.
Usmażone oponki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Odsączone oponki posypujemy cukrem pudrem i serwujemy, smacznego.
smokii