Sposób przygotowania:
Oponki z lukrem
Do garnka wlać mleko, dodać masło, cukier, sól i zagotować.Do wrzącego mleka wsypać mąkę.Drewnianą Łyżką energicznie mieszać do uzyskania jednolitej kuli z ciasta, tak żeby swobodnie odchodziło od ścianek garnka.Przełożyć do miseczki i przykryć ściereczką, żeby się nie zrobiła twarda skórka.Do ostudzonej masy najpierw wlać jedno jajko i energicznie wymieszać.Potem dodawać pojedynczo jajka ciągle mieszając.Ciasto powinno być miękkie i nie powinno się rozlewać na blasze.Położyć na blachę lekko natłuszczony pergamin do pieczenia i wyciskać szprycą kółka równej wielkości.W dużym garnku rozgrzać tłuszcz i nakładać oponki odwracając"do góry nogami" papier.Obsmażyć oponki z obu stron i wyjąć na papierowy ręcznik żeby obciekły z tłuszczu. Z białek i cukru pudru ukręcić lukier, można dodać trochę soku z cytryny i wody aby nie był za gęsty. Smarować oponki lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Funia
ptychu