bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Muffinki z kremem budyniowym i kiwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Doskonałe połączenie muffinek, kremu budyniowego i kiwi. Bardzo wszystkim smakują a zwłaszcza dzieciom, polecam na każdą okazję.

Muffinki z kremem budyniowym i kiwi

Składniki:

Muffinki z kremem budyniowym i kiwi

Na muffinki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2-3 kiwi

Na krem:

Dodatkowo:

  • 3 kiwi do dekoracji
  • zielone cukiereczki

Sposób przygotowania:

Muffinki z kremem budyniowym i kiwi

ETAP 1:

Muffinki z kremem budyniowym i kiwi
Osobno w miskach łączymy składniki mokre i składniki suche.

Robimy muffinki: osobno w miskach łączymy składniki mokre i składniki suche.

ETAP 2:

Muffinki z kremem budyniowym i kiwi
Do składników suchych wlewamy składniki mokre i wszystko razem mieszamy.

Do składników suchych wlewamy składniki mokre i wszystko razem mieszamy.

ETAP 3:

Muffinki z kremem budyniowym i kiwi
Foremki na muffinki napełniamy masa na 2/3 wysokości.

Foremki na muffinki napełniamy masa na 2/3 wysokości.

ETAP 4:

Muffinki z kremem budyniowym i kiwi
Kiwi obieramy, kroimy na małe kawałeczki i do każdej muffinki dajemy po trzy kawałeczki.

Kiwi obieramy, kroimy na małe kawałeczki i do każdej muffinki dajemy po trzy kawałeczki. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

ETAP 5:

Robimy krem: 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku mieszamy obie mąki i żółtka i wlewamy na kipiące mleko, lekko mieszamy i odstawiamy z ognia do wystudzenia. Margarynę ucieramy i łączymy z zimnym budyniem.

Na każdą muffinkę dajemy trochę kremu, ozdabiamy kawałkami kiwi i zielonymi cukiereczkami.